jueves, 26 de febrero de 2015



SOM-HI (sessió del dimarts 17/02/15)
MENTORS


Tan, ta-ta-tan, ta-ta-tan, ta-ta-taaaaaaaaaan…
(imagineu-vos en Rocky repartint tonyina i rellegiu el principi: ara sí?)
Sona “eye of the tiger” i tothom pensa en el sr Balboa, però, i el seu mentor? I l’entrenador que li va donar suport en tot moment, li va fer creure en les seves possibilitats i el va preparar per ser qui va acabar sent? Doncs Jordi Mollon, el TM de la sessió sí que se'n recordava, i ens va fer pensar en la importància dels mentors, i aquest va ser el tema de la reunió: la mentoria.

-El primer discurs era el nº4 de la Encarna Navas, titulat “ELS BENEFICIS DEL RIURE”. La Encarna ens va parlar de les múltiples recompenses que ens proporciona el riure, que és una medicina natural i gratuïta que no fem servir prou (per què d’adults no riem tan com quan érem nens?), i va acabar recordant-nos la importància de riure’s d’un mateix.

Resultado de imagen de RIURE


-El 2on discurs corresponia al nº7 del manual, el títol era “AIKIDO” i va ser orat per Miquel Cazañas. En Miquel ens va il·lustrar sobre la vida de Morihei Ueshiba, el fundador de l’aikido, i ens va convèncer plenament que aquest és un art marcial diferent, que busca despertar la nostra consciència, i no és bassa en la lluita sinó en el principi de la no resistència. El seu coneixement en la matèria va mostrar-se tan en les paraules com en els moviments que ens va desplegar.


Resultado de imagen de KI

El 3er i 4rt discurs de la sessió van ser molt especials: corresponien al nº 10 del manual del comunicador competent, i per tant, un cop finalitzats, la Isabel Valdivieso i el Jose Ramon Martín ja podrien estar satisfets de la seva excel·lent tasca en completar el manual.


-La Isabel Valdivieso va titular el seu discurs “UNA PARAULA MÀGICA”. I no, la paraula no era abracadabra, ni supercalifragilisticoetc....; la paraula màgica era i és “gràcies”; sí, gràcies, i la Isabel la va fer servir per agrair a les persones que l’havien ajudat a créixer dins de Toastmasters, i també, i no menys important, es va donar les gràcies a ella mateixa, quelcom que, almenys de tan en tan, hauríem de fer tothom.


-L'últim orador del vespre va ser en Jose Ramon Martín amb “EL PERQUÈ DE TOASTMASTER”. El seu discurs també va ser un agraïment al club. Va recordar el moment en que es va estrenar amb el seu 1er discurs (que va comparar amb fer el primer petó...!). i després de fer una analogia entre Toastmasters i una empresa, ens va animar a encoratjar-nos, a compartir el nostre perquè, tal i com ens va fer ell mateix.

Resultado de imagen de MANS MON

Tot seguit els avaluadors van comentar els discursos:
la Blanca Ozcariz va subratllar el gran volum d’informació sobre els beneficis del riure que ens va aportar la Encarna (potser massa volum i tot, va dir); la Doriana va ser exigent com sempre, però això sí, va destacar la gran presència escènica del Miquel; en Joan Fabregat va incidir en la gran teatralitat natural de la Isabel; i finalment, la Teresa va recalcar com en Jose Ramon ens animava a encoratjar-nos.


En arribar el torn de les improvisacions, la Rosa González, en la seva funció de mestre dels discursos improvisats, va situar als valents voluntaris com a uns imaginaris mentors en situacions extremes: la Helena, per exemple, havia de donar consells al seu cap de feina bastant estaquirot, i al final acabava enviant-lo a un karaoke; la Núria era la mentora imaginària d’un nou membre de Toastmasters hiperactiu que no la deixava respirar, i la solució va ser demanar-li que enviés vídeos i així ho veurien a casa tota la família i tindria opinions diverses; i a la última improvisació, la Teresa, davant d’una adolescent que demanava sortir de festa a les tantes per no quedar malament amb les amigues, li recomanava que “millor estar en pau a casa i en guerra a fora que no al revés”.



Alhora dels informes, la comptadora de falques, na Julia Pardo, ens va recordar que l’abús de falques és símptoma de falta de confiança i que això té cura: la pràctica.
La Marina Clusellas per la seva part, va complir sobradament amb la seva comesa de guardiana del temps, i quan va caler ens va obsequiar amb una percussió de boli bic per avisar que el temps ja s’havia exhaurit.
La gramàtica de capçalera, na Conxita Golanó, no va deixar res a la babalà (per cert, aquesta va ser la paraula del dia), i va corregir el mot “mentoratge” per un equivalent millor: mentoria.


Per acabar, la Judit Permanyer en la seva funció d’avaluadora general de la sessió va agrair, sobre tot a l’equip tècnic i els oradors, l’esforç d’adaptació a la nova sala, que per canvis d’última hora, va haver-se d’adequar precipitadament a les funcions pròpies de la sessió.

Crec que puc afirmar que tots els presents vam sortir de la sala satisfets i encoratjats, amb el cap ple de frases cèlebres i no tan cèlebres de mentors propis i aliens, i amb ganes de tornar a viure una nova i memorable sessió de SOM-HI, el club d’oratòria en català. 


          Pere Casabón





 

miércoles, 25 de febrero de 2015

Nunca es tarde


A pesar de ejercer de webmaster, estos últimos meses me ha tocado seguir el progreso del club y sus miembros a distancia, para lo cual este blog ha sido inmensamente útil. El pasado día 11 finalmente tuve un hueco en mi apretada agenda para acudir a la sesión de la semana, por lo que me presenté voluntario para este rol de escriba, con el que paso a resumir la sesión para los que no tuvieron la suerte de acudir.

En su rol de Toastmaster (anfitriona / maestra de ceremonias) de la noche, la siempre encantadora Sandra Almeida propuso como tema del día “nunca es tarde”, en el que nos compartió el motivador mensaje de que en la vida, no hay edades para perseguir tus sueños, y que algunos célebres triunfadores (empresarios, autores, líderes) alcanzaron el éxito, la fama o la fortuna a una edad más tardía de lo que nos habríamos imaginado.

 
Con este tema, Sandra invitaba a todos los participantes en la sesión a compartir qué proyecto, actividad o experiencia les llegó tarde en su vida. La mía, como ya es de todos conocido, fue publicar mi primera novela gráfica a los 38 años, como ya conté extensamente en un discurso.
Esta era una sesión muy especial para mí porque mi más reciente mentolada (término acuñado por mi suegro como traducción de “mentee”), Joan Marc García, iba a dar su tercer discurso del manual de Comunicación Competente, y con ello iba a graduarse de Nuevo Miembro para convertirse en Miembro de pleno derecho (y con las responsabilidades añadidas por el nuevo estatus). En su original discurso “casarse.com”, Joan Marc comparaba la creación de una startup con el matrimonio, desde encontrar a la persona / idea adecuada hasta llegar al día D sin que a nadie le importe mucho, las dudas de si has tomado la decisión correcta, y la satisfacción de encontrarse en buena compañía cuando esa decisión resulta ser la correcta. Aunque reconozco que en principio se me escapaba el paralelismo entre ambas situaciones, el discurso resultó muy revelador. Enhorabuena a Joan Marc por superar sus tres primeras charlas.
Siguiendo la sesión, Ambrós Abellana nos presentó en “Paseando con Steve Jobs” otra curiosa analogía, la que une una caminata por la montaña con las inspiradoras lecciones de vida de Steve Jobs, en su célebre discurso en la universidad de Stanford en 2005.



Esta inusual metáfora, la de la vida como una excursión, nos invitó a admirar el paisaje, superar las dificultades, huir de las falsas limitaciones, confiar en el camino que nos queda por delante, y amar lo que uno hace.
Finalmente, Paul Conde nos condujo en “Ciencias básicas” desde el principio científico de la conservación de la energía, a la revolución industrial, a través de las varias fuentes de generación de energía. Uno de los momentos estelares de la sesión se produjo cuando invitó a varios asistentes a tratar de levantar a una persona sentada, usando tan solo dos dedos, a base de repetir como mantra una frase motivadora que potenciaría su fuerza: “liviano como una pluma, fuerte como un toro”. Aunque los resultados de esta puesta en escena, que emulaba un experimento real, dejaron algo que desear, nos brindaron una de las escenas más sorprendentes que recuerdo en bastante tiempo. Además de cierto olor a quemado, después de que Paul prendiera fuego a un papel para escenificar el tema de su discurso, lo cual nos llevó a temer que se disparara la alarma de incendios.

En sus respectivas evaluaciones, Judit Permanyer, Gustavo Loewe y Catalina Maldonado, como de costumbre ofrecieron su visión de los discursos, y valiosas sugerencias para futuras mejoras.

Para rematar la sesión con una sonrisa, los Temas Improvisados de la noche corrieron a cargo de Olga Pucurull, quien invitó a los atrevidos voluntarios a realizar cambios radicales en sus carreras: Carmen (invitada) explicó su transformación en echadora de cartas del tarot… del amor; Ángel (otro invitado) su proyecto de dar la vuelta al mundo en bicicleta… por amor; y Jordi Gràcia le dio a un viejo amigo una explicación pendiente sobre el coche que le destrozó años antes. Un último participante, Ángel (otro invitado, que ese día estaban muy activos), explicó su experiencia como emprendedor de un negocio de turismo para peluches (que por raro que resulte, existe realmente). Como de costumbre, el sentido del humor dominó esta divertida sesión de improvisación.

Para terminar, la siempre admirable Teresa Rubinat dio (y nos dio) un repaso general a todo (y a todos) para seguir haciendo más y mejores sesiones.


Y finalmente, Joan Marc y Ambrós fueron reconocidos por sus respectivos logros: 3er discurso y medio CC. Como es costumbre en Toastmasters, el esfuerzo se valora, y se aplaude.



No dejéis de venir a la próxima!

M.A. Garcias Tarrazona, ACB CL

lunes, 16 de febrero de 2015

SOM-HI 03/02/15 Carnestoltes








El club SOM-HI de Toastmasters dona la benvinguda al Carnestoltes 2015 amb tota la alegria de la nostra Presidenta la Judit que sempre ens acull amb el seu contagiós somriure!


La Toastmaster manté el misteri amagant-se fora de l’aula fins l’instant de la seva presentació:


Carnestoltes brilla amb tota la alegria que ens transmet la Isabel Valdivieso disfressada de pallassa, la reina Tarambana, que conduirà la sessió d’avui amb bon ritme i humor.
Un tema molt trist omple el primer discurs, el nº6 “EBOLA” de la Rosa Gonzalez, qui sent una experta en assajos clínics, ens instrueix en la recerca actual sobre el virus de l’Ebola. Un discurs que situa la historia del virus Ebola, l’afectació clínica i la lluita contra la epidèmia. Diversos organismes internacionals estudien i promouen la recerca per combatre aquest virus, entre ells destaca Medicos Mundi, a qui la Rosa dona suport i conclou el seu discurs animant-nos a afegir-nos a la causa!
                                          
El seu avaluador, en Joan Fabregat, li recomana estructurar millor el discurs, utilitzant enllaços més marcats i aclaridors. Alhora felicita a la Rosa per la seva fluïdesa divulgativa.

Continuem la sessió reprenent l’humor i la esperança gràcies a la pallassa Tarambana que ens presenta al Pere Casabón, qui s’apropa seriós al escenari per trencar el gel amb el seu primer discurs: “EGO SUM LUX MUNDI”. En Pere ens atrapa a tots amb un relat de la seva presumpta infantesa: “Un nen a qui eduquen exclusivament en llatí fins que s’adonen els serveis socials que no sap escriure i quasi tampoc parlar cap altre idioma, problemes psicològics conseqüents i allunyament del mon real..” Aquest és el protagonista de l’últim conte que el Pere està escrivint. Sí senyors, en Pere s’ha presentat amb una personalitat inventada, enganyant-nos i endinsant-nos a tots en el seu conte.....Una manera molt original i trencadora d’iniciar la seva carrera d’orador a Toastmasters.

Jordi Varela, com a evaluador d’en Pere, el felicita per sorpendre’ns amb aquest inici tan potent i culpidor. En Jordi valora la magia del conte que ens ha captivat i traslladat a la història d’un nen imaginari però interpretat per en Pere, el seu propi creador.

Un segont Icebreaker, en Josep Mª Subirà, amenitza el inici del seu discurs amb música, fent un repàs de la seva vida, des del naixement passant per la incubadora, perill de morir, renaixement, les seves fases de “Vigilant de la Platja”, la mili, la creu roja, els seus estudis d’infermeria i l'etapa a Anglaterra. Josep Mª busca una visió integrativa e integradora de la vida, dedicant-se a la prevenció de la salut per vies com la Emonutrició.

Conclou el discurs confessant que viu una etapa profundament engrescadora amb esperit lluitador i enriquit per la fusió de la nova i la més vella de les medicines, se sent com “L’últim Samurai”. Tot i haber exhaurit el seu temps en Josep Mª ens mostra un fragment de la película per visualitzar l’esperit que l’envolta aquesta etapa de la seva vida.

 
      






En Jordi Mollon felicita a en Josep Mª per l’estructura del discurs però l’avisa del abús de temps sobretot amb l’exposició del video, recomenant-li que integri la essencia o missatge del video dins del seu discurs, essent molt més emotiu alhora de transmetre el seu sentiment a l’audiència.
La nostra guia i amanitzadora de la sessió dóna pas a la Mariyana que obrirà:

 

La Mariyana ens va preparar 3 situacions on els atrevits voluntaris s’endinsaran i resoldran una inesperada situació:
La Julia ha fet de Sherlock Holmes, resolent un aberrant crim al barri de Gràcia. Amb l’ajuda del Dr. Watson indaguen quí ha estat el insolent brètol que ha ”fet pipi” a un portal del veïnat !
En Felip, en el seu nou paper s’ha tornat dona de sobte, i en entrar a la sala s’ha quedat encisat d’en Joan, així que li expressa la seva inquietud i desig d’apropar-se  (Felip està flirtejant amb el Joan...)
Visca Carnestoltes!!
En Jaume es posa el barret de bomber i ordenadament desallotja un edifici en flames. Tan la brigada com els veïns son perfectament guiats i organitzats pel Jaume que arodoneja el seu paper evitant tota conseqüència psicològica del personal accidentat!

Arribada l’hora de l’esperit autocrític de Toastmasters, en Miquel Cazaña felicita l’acurada presentació del equip tècnic, destacant la Conxita, la gramàtica, que ha fet de la Lingüística i la gramàtica una imatge poètica i delicada a qui cal respectar.Destacaré una de tantes frases acurades i exigents que ens ha ofert la Conxita: “aquesta nit tractarem la llengua com una dama delicada i elegant. I que, com a màxim, li arrugarem una mica el vestit. I que em podré dedicar a lloar l’encert d’un adjectiu ben posat o d’una metàfora reeixida”.

En Miquel Cazaña ha felicitat també el rigor i exigència dels avaluadors, felicitant-los alhora pel seu estil i per l’èmfasi  dels tocs positius dels oradors. Per últim, en Miquel ens recorda la importància de la puntualitat a l’inici de la sessió, i també la necessitat que tots els oradors respectin els temps que els han estat assignats.

Blanca Ozcariz


sábado, 14 de febrero de 2015

Food is not just what you eat, it’s what defines you!

Definitely the session on the 11th of February tasted well - each of the participants described themselves as a dish, vegetable, fruit or even desert! And you, how would you describe yourself? Toastmaster of the session Julia Ripoll was the chef of the session, introducing the whole culinary mixture – Hugo Perez as timekeeper, Joan Marc as a Grammarian – the world of the day chosen “fiasco” (something planned that goes wrong and in a complete embarrassment) and Blanca  Ozcariz as an Ah- Counter – the marvelous technical Team.
 What do we have on the session menu today? For starters – prepared speeches.
The first speaker of the session, Catalina Maldonado presented her #8 project from the CC manual “Productivity 2.0” – the main objectives of which were to get comfortable with visual aids. Did you know the capacity of the human brain? We got the answer – 2.5 petabytes which is equal to 2.500 Terabytes! So all you need, is to start training your brain and Catalina shared with us 3 techniques of improving our memory – downloading the application to train your memory which is free app for all devices, training your brain and using the repetitions. Simple things that can improve the quality of our lives! Increase your memory and you get your productivity increased for free! Great speech, congratulations Catalina!
Madalina Burghelea was the second speaker of the session presenting her #1 Project from the Advanced Communicator Manual “Spice up your sandwich” from series Speeches by Management which objectives were to organize material and tailor to audience’s needs! What a great and practical speech Madalina – tailored specifically to our audience! Madalina introduced the new technique of evaluation of our fellow Toastmasters – by giving the positive feedback first and then introducing examples of improvement – the key point is not to come back to the strengths after we mention the points of improvement, since according to the scientists, human brain is only remembers the first and last part of the evaluation – therefore if we start with positive things and finish our evaluation as well with the positive ones – the speaker is tend to forget or minimize the importance of the points to be improved. Let’s spice up our evaluation sandwiches!
Let me present you the main dish of the session – evaluations! Jordi Varela evaluated Catalina’s speech and pointed out some strengths and what could be improved – the main points of improvement were not to use back slides, to expand the usage of the space and to use the body language more vividly. Gustavo Loewe while evaluating Madalina’s speech mentioned the confidence and accuracy that speaker had, the following points of improvement were suggested – to use more pauses, to have more eye contact with the rest of the audience and to introduce more passion to the speech. Thank you for the great evaluations our fellow Toastmasters!
What do we have for dessert? Impromptu speeches of Table Topics – the most funny and enjoyable part of the session! Joan Marc introduced some funny situations and the activity was open for all guests, therefore we had 4 different improvised speeches! Congratulations for those who stepped out from their comfort zone and increased their creativity – well done!
This session we had another great speaker coming from Youth Toastmasters, Julia Pardo, the General Evaluator of the session provided us with some very good feedback and of course mentioned some valuable points of improvement. The strengths of our club were the organizational aspect – session very well organized, slides that we use to present every speaker, Julia congratulated the evaluators of the session for giving the real examples taken from the speeches on how to improve it.
Our President, Catalina Maldonado encouraged to increase the participation of everyone – dear fellow Toastmasters, in order to have our marvelous club strong and happy – we need your participation and commitment!

See you next session,
Blogger of the culinary session
Jelena Vetockina

sábado, 7 de febrero de 2015

¡El mundo es muy, pero muy pequeño!

¿Encontrarse con la vecina del pueblo en NY al lado de la tienda Tiffany? ¿O ver a un amigo de la infancia en un pub en Austria cuando estás de Erasmus? ¿Os ha pasado algo parecido alguna vez? Ramon Matabosch como Toastmaster de la sesión nos convenció que el mundo es muy, ¡pero muy pequeño!
La sesión empiezo con la presentación de los roles de nuestro maravilloso equipo técnico – Marc Majoral como controlador del tiempo nos explicó porque es importante respetar el tiempo, Cristina Diez controló el lenguaje y recursos lingüísticos de la sesión, también introdujo la palabra del día – contingencia (algo que puede suceder o no, riesgo de que algo imprevisto suceda) que fue utilizada 4 veces durante la sesión por los participantes. Como contador de muletillas se presentó Gustavo Loewe que enfocó su reporte hacia cómo utilizamos los silencios.

¡La sesión estuvo llena de energía positiva, de descubrimientos y emociones! Tuvimos 3 oradores que compartieron sus experiencias, recetas, consejos y opiniones de mejora – ¡todo esto en una sesión!
Primer orador – Enrique Sanjurjo con su discurso “Huyendo hacia delante” presentó su primer proyecto del manual Comunicador Competente, cuyos objetivos eran presentarse en frente de la audiencia e introducirse a los miembros del club – ¡el objetivo estuvo más que cumplido! Enrique hablaba de cómo salió de su zona de confort viajando mientas hacia el Erasmus – ¡dice que parecía un mejillón que salió de su cáscara! “No tengo ni idea dónde voy, pero sé de qué huyo”. ¡Enhorabuena Enrique!
Jordi Gracia fue segundo orador de la sesión que nos presentó su segundo proyecto del manual Comunicador Competente y sus objetivos eran organizar su discurso y hacer un inicio y final fuertes. Jordi nos sorprendió con la originalidad del tema de su discurso, un toque de humor y las ayudas visuales que usó. Gastronomía y sexualidad – ¡la clave es comer el corazón de una serpiente para aumentar nuestros libidos! ¿Queréis comprobarlo? Jordi asegura que sabe cocinar el plato mágico y nos recomienda introducirlo en el nuestro menú también - serpiente frita con alcachofa - ¡es un plato fácil de cocinar y no os arrepentiréis!
El tercer orador de la sesión – Marcel Olivé nos llevó hacia la importancia de un cambio en el sistema educativo. Marcel desde inicio captó la atención de la audiencia empezando su discurso con las palabras de Benjamin Franklin “Dime y lo olvido, enséñame y lo recuerdo, involúcrame y lo aprendo”. Según Marcel ya es la hora de cambiar el sistema educativo, rompiendo los hábitos y las estructuras, creando las nuevas metodologías. Las claves de mejora son: contenido y tecnología. La mejora consiste en cambiar los roles – el profesor ahora tiene que ser facilitador que se acerca hacia el alumno. El cambio también consiste en mejorar el entorno y las tecnologías. Marcel nos ha convencido de que necesitamos un cambio, y no es un tema de recursos, es un tema de voluntad.

No hay nada mejor que tener alguien que nos ayude a progresar, a destacar los puntos de mejora y ver cuáles son nuestros recursos lingüísticos – tenemos que agradecer el trabajo excelente que se hizo por parte de los evaluadores de la sesión. Teresa Rubinat evaluó el discurso de Enrique – le encantó la proyección de voz de Enrique, su sentido de humor y postura natural a la hora de presentar su discurso. Teresa aconsejo a Enrique como puntos de mejora: terminar las palabras, usar las pausas y aumentar el contacto visual con la audiencia. El segundo evaluador de la sesión – Miquel Cazaña evaluando el discurso de Jordi Garcia. Destacó los siguientes puntos de mejora – el uso del espacio, añadir una introducción para situar al oyente y un final más potente y mencionó que le gustó el fuerte inicio del discurso y buen uso de las pausas y los silencios. Rayane Bachammar evaluando el discurso de Marcel Olive como puntos de mejora mencionó una simplificación del contenido, un final del discurso más fuerte y más contacto visual con la audiencia, sin embargo destacó algunas fortalezas del orador, como su fuerte introducción, la elección del tema e interacción con la audiencia.

¿Qué se puede decir sobre la parte más divertida de la sesión? – los Table Topics o los discursos improvisados siempre aumenta el grado de felicidad en la sala. La maestra de los discursos improvisados, Laia Arcones puso el toque de creatividad y los participantes tenían que utilizar en sus discursos dos frases que había escrito la audiencia previamente. Algunos de los invitados han demostrado cómo se sale de la zona de confort – Enrique Negosheva, Valeria Maldonado y el miembro del club Joan Marc han alentado su creatividad y habilidad de pensar rápido.

Paul Conde como evaluador general de la sesión destacó algunos aspectos positivos y puntos de mejora, felicitando los evaluadores por su trabajo cabal y elegante.

Al final de la sesión nuestra Presidenta en función, Catalina Maldonado entregó el premio a Enrique Sanjurjo que nos presentó su rompehielos, ¡Felicidades Enrique!


Además se animó a todos los miembros a participar en el Club Contest del 14 de marzo.


¡Hasta la próxima!
Jelena Vetockina

martes, 3 de febrero de 2015

MAGIC


We had a truly magic session this Wednesday !


We had close magic, pickpocket tricks, escapology and mentalism. Joan Marc, the toastmaster, started the session by making a spectacular magic trick. Everybody thought of a number between 1 and 10, and did some calculations on it. Joan Marc predicted the outcome of the calculation.

The first speaker of the session was Carla. She made her ice breaker speech. Carla showed us some pictures of her friends and asked the audience to guess where the people from the pictures came from. It was not easy to figure it out, and Carla explained that most of the time people rely on stereotypes about nationalities. This can be harmless or harmful depending on the situation. Carla has traveled a lot and she has done a lot of couchsurfing and for most people from many countries the stereotypes don’t fit. We are all the same (same hopes, same dreams). How come a catholic person is on average considered to be more peaceful than a muslim for instance ? Carla has fought stereotypes before, now and she will keep doing it in the future.

The second speaker was Michael. He made a Mentoring training that will certainly be helpful for both actual and potential mentors. Michael started by telling us the history of mentoring and education. Mentoring started with the industrial revolution, which is the time when mass education was started. Nowadays we live in a rapidly changing time. New employees must learn quickly. This can only be done through mentoring. Therefore business need to recover and enforce the skills of mentoring. Learning to become a mentee is also a skill. If we are not receptive then we are not good as mentees. In this sense TM is a safe environment. We can make mistakes and it really does not matter, we get constructive evaluation and we learn from that. We also learn leadership skills and how to interact with fellow members. Mentoring needs practice all the time. It’s like making speeches. Michael got knowledge about mentoring when he met a businessman who advised him on how to improve the way he did things, he gave him constructive feedback. Michael continued explaining that at BCN pride TM they promote extended mentorship (not just for the three first speeches) and they usually change mentor every three speeches. Michael also explained that it is also important to give feedback to the mentor. The general rule they have at BCN Pride TM is that what we say is for your help. Finally Michael explained the benefits that mentoring has for the club and for everybody:
- We become better mentees. If we learn to become a better mentee at TM then we learn it at work as well. We become self-available and accept suggestions.
- We learn to be mentors
- We learn how to recognize when we need help. We may promote the concept of mentoring at work. We also bring it home with our family.
 There are reduced speech cancellations thanks to mentoring.
- We develop closer relations.

At the end of the Mentoring training there was some time for questions.

The mentoring training was followed, as Joan Marc described it, by a section for escapology, this is: the impromptu speaking. The courageous speakers had to convince the audience that they could read their minds, they had to persuade the audience to be hired as a magician for a wedding, they had to travel in time with the audience and they had to inspire the audience to join the school for magicians in Barcelona.


Finally there was time for a final trick: mentalism. This is where Joan, the general evaluator came in. As the general evaluator pointed out it was overall a very relaxing and wonderful session.